Sărmăluțe de post
Ingrediente:
1 varză murată
200 g de orez
O ceapă tăiată fin
O conservă de ciuperci (250g)
100 g de nucă tăiată
1 morcov
3 linguri de ulei
Sare, piper
Cimbru
200 ml bulion
Umplutura de sarmale:
Într-o tigaie mare se călește în ulei ceapa cu un praf de sare. Se adaugă morcovul răzuit și se amestecă bine. După ce se înmoaie, se adaugă ciupercile și nucile. Se călesc pentru 3-4 minute la foc mediu.
După ce legumele sunt rumenite, se adaugă orezul crud și se amestecă bine. Orezul se amestecă cu legumele, astfel încât să le împrumute din aromă. Se asezonează cu sare și piper după gust și apoi se stinge focul. Se adaugă o mână de verdeață și se amestecă bine. (mărar sau pătrunjel, după preferință)
Pentru sărmăluțe se aleg 10 foi de varză mari și subțiri. Dacă varza e prea acră, puteți pune foile într-un bol cu apă pentru 15-20 de minute. Se îndepărtează cotorul cu un cuțit și foile se taie în formă dreptunghiulară.
Pune câte o lingură din umplutură pe foaie și rulează sărmăluța. Se îndeasă varza la capete. Sarmalele se așează pe un pat de varză tocată, într-un vas de lut. Între fiecare strat de sarmale se pune un strat de varză tocată. La final se acoperă cu încă un strat de varză și se toarnă bulionul. Puteți pune și crenguțe de cimbru printre sărmăluțe, pentru un plus de aromă. Vasul se acoperă cu un capac sau folie de aluminiu și se pune la cuptor, pentru aproximativ 3 ore, la o temperatură de 160-170 de grade Celsius.
La final decorează tava cu pătrunjel tocat.
Poftă bună!