Blog

Prăjitură de vară

Prăjitură lejeră de vară cu o textură incredibil de răcoritoare ce va satisface până și gusturile celor mai mofturoși. Această prăjitură cu siguranță îți va aduce parfumul proaspăt al verii în bucătărie.

 

Pentru 8-10 felii generoase

 

Pentru crema de vanilie:  

2 gălbenușuri

2 linguri zahăr tos

2 lingurițe făină de porumb sau amidon de cartofi

250 ml lapte integral

1/2 păstaie de vanilie sau 1 linguriță esență de vanilie

 

Pasul 1:Dacă folosiți păstaie de vanilie, puneți toate ingredientele într-o oală, așezați-o pe foc mediu și amestacti încontinuu, până când începe să se îngroașe, Nu lăsați să clocotească. Dacă folosiți esența de vanilie, puneți totul ca mai sus, cu excepția esenței de vanilie.

Pasul 2: Când amestecul începe să se îngroașe- exact după 3 minute pe foc mediu, dar sub 5 minute dacă păstrați cu grijă flacăra mică-, luați vasul de pe foc. Dacă o folosiți, scoateți păstaia de vanilie.

Pasul 3: Mutați totul într-un vas rece, amestecați esența de vanilie, dacă folosiți, și continuați să maestecati compoziția până când se răcește, apoi acoperiți vasul cu folie alimentară-lipită de suprafața cremei-ca să împiedicați formarea unei pojghițe la suprafață când crema se răcește. Sau udați o bucată de hârtie de copt și așezați-o deasupra cremei.

Chef’s tip: Puteți întâi să faceți cremă, cu o zi înainte de a vă apuca de tort, pentru că separarea proceselor simplifică munca de ansamblu și pentru că, înainte de a fi folosită, cremă trebuie să se răcească bine. Pentru că nu aveți nevoie decât de 5 minute ca să o preparați- având grijă să aibă destul timp să se răcească, cel puțin 3 ore-, nu o să aveți mare bătaie de cap.

Pentru prăjitură:

Este mult mai ușor când o faceți cu ajutorul ustensilelor, fie un tel electric, fie un mixer fix; dar cum prăjitura există dinainte de a fi ele inventate, evident că se poate face și cu telul.

3 ouă

250 g zahăr tos  

90 ml apă fiartă recent în ceainic

1 & 1/2 linguriță praf de copt

150 g făină albă de grâu Annabella Zilnic

unt, pentru uns

1 formă cu fundul mobil, de 23 cm diametru, sau altă formă rotundă

Pasul 1: Încălziți cuptorul la 180 de grade Celsius și acoperiți fundul formei de prăjitura cu pergament, ungând marginile de unt.

Pasul 2: Frecați bine ouăle cu zahărul până când se albesc, devin spumoase și își dublează volumul, apoi, continuând să frecați, dar mai ușor, adăugați apa fierbine.

Pasul 3: Într-un vas separat amestecați făina cu praful de copt și puneți-le treptat peste ouă, având grijă să nu se facă cocoloașe. Trebuie să vă opriți o dată sau de două ori ca să curățați compoziția de pe margini.

Pasul 4: Turnați compoziția în forma pregătită, curățați pe margini vasul și coaceți aluatul în cuptorul cald timp de circa 30 de minute sau până când capătă o culoare aurie, este bine crescut și testerul pentru prăjituri iese curat.

Pasul 5: Lăsați prăjitură să se odihnească în formă, pe un grătar, timp de 5-10 minute, înainte să o scoateți cu grijă și să o lăsați să se răcească pe grătar.

Pentru montarea prăjiturii:  

750 g căpșune frumoase

2-3 lingurițe zahăr tos, în funcție de dulceața fructelor

500 ml frișcă lichidă

2 lingurițe esență de vanilie

Pasul 1: Puneți de-o parte 250 g de căpșune și ocupați-vă de restul de 500 g. Curățați-le, tăiați-le în jumătăți sau în sferturi pe cele mai mari și puneți-le într-un castron. Presărați-le cu zahăr-în funcție de cât de dulce vreți să fie prăjitură sau cât de dulci sunt fructele-, scuturați castronul și lăsați-le până când devin lucioase.

Pasul 2: Bateți frișca lichidă până când se întărește și se ține pe tel.

Pasul 3: Încorporați o treime din frișcă în crema de vanilie foarte bine răcită pe care ați făcut-o mai devreme.

Pasul 4: Când prăjitura s-a răcit foarte bine, luați un cutiti de pâine și, cu curaj, tăiați prăjitură în 3 felii orizontale. N-o să fie sfârșitul lumii, presupun, dacă o tăiați doar în 2.

Pasul 5: Puneți una dintre felii pe platoul de servit și acoperiți-o cu jumătate din crema de vanilie cu frișcă, apoi aranjați deasupra căpșunele macerate, mai multe pe margini decât în centru. Acoperiți cu a doua foaie de blat și repetați operația de mai sus cu restul de cremă cu frișcă și căpșune.

Pasul 6: Acum puneți al treilea strat deasupra și acoperiți-l cu frișca rămasă, aranjați peste blat cele 250 g de căpșune păstrate, după gust: noi le curățăm pe cele mai multe, unele le tăiem, dar ne place să lăsăm câteva întregi, cu codițe, durdulii, răspândite din loc în loc.

De reținut: Crema poate fi făcută cu o zi înainte, răcită și băgată imediat la frigider. Căpșunele pot fi și ele tăiate cu o zi înainte și păstrate, într-un vas acoperit, în frigider; le scoateți din frigider și le presărați cu zahăr cu o oră înainte de a servi.