Ingrediente:
500 g făină
250 g telemea de vacă
250 g brânză dulce de vacă
4 gălbenușuri de ou
2 linguri ulei
1 lingură zahăr
2 lingurițe drojdie uscată
1 linguriță sare
300 ml apă
Mod de preparare
Pregătește aluatul pentru plăcinta cu brânză, mai precis pentru foi. Ia un vas și amestecă cele două lingurițe de drojdie uscată cu o lingură de zahăr, 3 linguri de făină și 2 linguri de apă călduță pentru a face maiaua. Las-o la crescut 10-15 minute.
Într-un alt vas pune făina în care faci o adâncitură, apoi adaugă sarea, uleiul și apa. Frământă aluatul și apoi adaugă maiaua. Frământă 10-15 minute și apoi lasă din nou la crescut.
Pentru umplutură, sfărâmă brânza telemea cu o furculiță, apoi amestecă cu brânza dulce și cu trei ouă până se omogenizează. După ce a crescut aluatul, împarte-l în două și întinde două foi pe o suprafață de lucru pe care ai pus puțină făină înainte. Tapetează tava cu hârtie de copt, pune prima foaie pentru plăcinta cu brânză, adaugă umplutura și distribui-o uniform, după care pune deasupra cea de-a doua foaie de aluat.
Ridică ușor marginile foii de jos și presează-le peste cea de deasupra pentru ca umplutura de brânză din interior să nu iasă în timpul coacerii.
Pentru a obține o crustă aurie, unge plăcinta cu un gălbenuș bătut, dupa care pune-o în cuptor timp de 25-30 de minute.