Blog
Orez_arăbesc

Orez arăbesc

Orez_arăbesc

Ingrediente:

 

1 pahar de orez basmati

100 g stafide/merișoare confiate

50 g caju crud

25 g migdale

25 g alune

20 g unt

0.25 linguriță șofran

1 linguriță sare

 

Mod de preparare:

Pune într-un bol caju, migdale, alune și stafide.

Într-un alt bol pune foarte puțin șofran, cât apuci cu vârful degetelor. Acesta va da culoare și aromă fină orezului. Toarnă apă clocotită peste și lasă-l la o parte până pregătești orezul.

Orezul basmati se spală cu multă apă de 3-4 ori, până când apa devine limpede. Într-o cratiță pune la fiert 3-4 litri de apă și 1 linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă, adaugă orezul și amestecă-l. Lasă să fiarbă 6-7 minute la foc mic. Orezul nu trebuie să fie foarte bine făcut, recomandat ar fi să fie puțin crud. Apoi ia-l de pe foc și toarnă-l într-o sită pentru a îl scurge complet.

Ia o tigaie adâncă și topește în ea untul. Adaugă stafidele și nucile de caju. Călește-le timp de 5 minute, amestecând periodic, până observi că începe să se rumenească nuca de caju.

Scurge orezul de apă și pune-l peste compoziție. Adaugă puțină sare și apa cu șofran, amestecă-le și nivelează orezul.

Închide focul și acoperă tigaia cu capac și lasă pentru 30-40 minute.

Adaugă stafidele, alunele și nuca pentru un orez aspectuos, aromat și delicios.