Ingrediente:
1 pahar de orez basmati
100 g stafide/merișoare confiate
50 g caju crud
25 g migdale
25 g alune
20 g unt
0.25 linguriță șofran
1 linguriță sare
Mod de preparare:
Pune într-un bol caju, migdale, alune și stafide.
Într-un alt bol pune foarte puțin șofran, cât apuci cu vârful degetelor. Acesta va da culoare și aromă fină orezului. Toarnă apă clocotită peste și lasă-l la o parte până pregătești orezul.
Orezul basmati se spală cu multă apă de 3-4 ori, până când apa devine limpede. Într-o cratiță pune la fiert 3-4 litri de apă și 1 linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă, adaugă orezul și amestecă-l. Lasă să fiarbă 6-7 minute la foc mic. Orezul nu trebuie să fie foarte bine făcut, recomandat ar fi să fie puțin crud. Apoi ia-l de pe foc și toarnă-l într-o sită pentru a îl scurge complet.
Ia o tigaie adâncă și topește în ea untul. Adaugă stafidele și nucile de caju. Călește-le timp de 5 minute, amestecând periodic, până observi că începe să se rumenească nuca de caju.
Scurge orezul de apă și pune-l peste compoziție. Adaugă puțină sare și apa cu șofran, amestecă-le și nivelează orezul.
Închide focul și acoperă tigaia cu capac și lasă pentru 30-40 minute.
Adaugă stafidele, alunele și nuca pentru un orez aspectuos, aromat și delicios.