Blog
Mămăligă-cremoasă-cu-spanac-și-prosciutto

Mămăligă cremoasă cu spanac și prosciutto

Mămăligă-cremoasă-cu-spanac-și-prosciutto

Ingrediente:

– 1 l lapte
– 2 linguriță sare de mare
– 200 g mălai
– 50 grame brânză rasă cheddar
– 1 cub unt
– sare după gust

Spanac
– 500 de grame de spanac proaspăt, cântărit după ce a fost ales și spălat
– 250-300 ml lapte
– 25 de grame de unt
– 1 linguriță de ulei
– 25 de grame de făină
– 3-4 căței mari de usturoi
– sare și piper după gust
– opțională, 1/4 linguriță nucșoară rasă
– 100 g prosciutto

Mod de preparare:

Pune laptele și sarea la fiert într-un ceaun de fontă.
După ce începe să fiarbă, toarnă mălaiul și amestecă cu o lingură de lemn în ceaun.
Dă focul la minim și amestecă ca să nu se prindă.
După ce mălaiul s-a îngroșat, mai lasă pe foc să fiarbă până ce mămăliga începe sa se desprindă cu usurință de pe marginile ceaunului.
Pentru a pregăti spanacul, pune pe foc o oală mare cu 4-5 litri de apă. Separat, se pregătește un castron mare cu apă foarte rece. În timp ce apa fierbe, adaugă tot spanacul și apasă în apă cu o spumieră. Gătește spanacul doar până se înmoaie și își pierde volumul, adică un minut jumătate, apoi scurge apa fierbinte și pune-l direct în castronul cu apă rece. Apoi scurge-l bine de apă printr-o strecurătoare și presează-l.
Toacă spanacul bine scurs cu ajutorul unui cuțit.
Între timp, pune la foc mediu o cratiță de mărime potrivită cu 2 l de apă și adaugă ulei și unt. După ce untul se topește, adaugă făina și amestecă. Toarnă și lapte puțin câte puțin, amestecând rapid. Acest sos trebuie să firabă 10 minute la foc mediu-mic. În cazul în care se îngroașă prea tare, mai adaugă lapte și amestecă.
Zdrobește usturoiul și adaugă 2 linguri de apă rece până când vei obține un mujdei concentrat.
La final, adaugă și spanacul tocat, amestecă întreaga compoziție și pune-l pe foc. Asezonează cu sare, piper după gust, adaugă și mujdeiul pregătit și servește-l cu mămăliguța caldă. Peste acest fel de mâncare pune și câteva felii de prosciutto sau poți servi cu ciupercuțe trase în tigaie.

Poftă bună îți doresc!