Blog

Coaste de porc în sos barbecue – la cuptor sau la grătar

Ingrediente:

1,5-2 kg de coaste de porc marinate

30 ml de ulei de măsline

O ceapă medie

4 căței de usturoi

400 g de roșii în conservă

Cimbru

O linguriță de chilli

O linguriță de pudră de chimen

O linguriță de boia afumată

50 g de zahăr brun

2 linguri de miere

Un pahar de apă

50 ml de oțet balsamic

Sare și piper

Pentru sosul barbecue, se mărunțește ceapa și se zdrobește usturoiul. Într-o cratiță mică, la foc mediu, se călește ceapa cu ulei de măsline și se sărează. Se adaugă usturoiul și, înainte să se rumenească, se adaugă roșiile, pe urmă apa și restul ingredientelor. Se amestecă bine la foc mediu spre mic și se lasă 25-30 de minute.

Se taie fiecare șir de coaste în două și se tamponează cu un servețel excesul de condimente. Cu ajutorul unei pensule se ung coastele cu sosul barbecue și se așază într-o tavă încăpătoare. Se toarnă două căni de apă în tavă și se acoperă totul cu o folie de aluminiu. Odată ce cuptorul atinge temperatura de 170° C, puteți introduce tava. După o oră se întorc costițele pe cealaltă parte și se mai lasă o oră. Când cele două ore iau sfârșit, îndepărtați folia, măriți temperatura la 220° C, mai adăugați apă și lasați coastele să se rumenească 15 minute pe fiecare parte. 

În caz că doriți să faceți coastele la grătar, aveți nevoie de jar abia mocnit și de o tavă de aluminiu de unică folosință, în care se așază carnea unsă cu sos barbecue. Se acoperă totul cu o folie de aluminiu și se lasă cel puțin două ore pe foc. Chiar înainte de final, se scot coastele din tavă și se lasă pe grătar, pănă se rumenesc.

Poftă bună!